„Zanotuj asystę”, czyli Fundacja 4F Pomaga we współpracy z Fundacją DKMS

„Zanotuj asystę” to hasło nowej akcji Fundacji 4F Pomaga. Projekt powstał we współpracy z Fundacją DKMS, której misją jest znalezienie dawcy dla każdego pacjenta na świecie potrzebującego przeszczepienia komórek macierzystych bądź szpiku. Celem akcji jest zwiększenie świadomości Polaków oraz zachęcenie jak największej liczby osób do rejestracji w bazie dawców szpiku.

Każdego dnia ktoś otrzymuje diagnozę: nowotwór krwi. Rozpoczyna wtedy swój mecz o życie. Mecz, w którym szanse nie są wyrównane, a przeciwnik nie stosuje się do zasad fair play. Każdy z nas może wesprzeć kolegę z drużyny i zanotować kluczową asystę, która doprowadzi do zwycięstwa z chorobą. Jedyne co trzeba zrobić, to zarejestrować się w bazie dawców szpiku lub zachęcić do tego swoich znajomych.

W ramach projektu „Zanotuj asystę” Fundacja 4F Pomaga przeprowadzi kampanię informacyjną na temat dawstwa szpiku, a także zorganizuje akcję rejestracji wszystkich chętnych pracowników OTCF S.A., właściciela marki 4F. Dzięki wirtualnej formule akcji zarejestrować się będą mogły również rodziny pracowników, klienci marki 4F oraz wszystkie chętne osoby – wystarczy wejść na dedykowaną platformę i zamówić do domu pakiet rejestracyjny: dkms.pl/zanotuj-asyste

- Poza promowaniem sportu wśród dzieci i młodzieży, celem Fundacji 4F Pomaga jest od momentu powstania również wsparcie ochrony zdrowia. To ważne, aby szerzyć świadomość w obszarze dawstwa szpiku, ponieważ wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, że w prosty sposób może uratować komuś życie. Rejestrujmy się, jeśli tylko pozwala nam na to stan zdrowia i wiek. Poświęcenie 15 minut na wypełnienie formularza i pobranie wymazu może zadecydować o czyimś całym życiu Justyna Pilniakowska, Członek Zarządu Fundacji 4F Pomaga.

Akcja „Zanotuj asystę” prowadzona jest we współpracy z Fundacją DKMS, czyli międzynarodową organizacją non-profit, zajmującą się walką z nowotworami krwi i innymi chorobami układu krwiotwórczego. W Polsce działa ona od 2008 r. i do tej pory zarejestrowała już ponad 1 700 000 potencjalnych dawców. Każdy nowy dawca w bazie jest jednak na wagę złota, ponieważ znalezienie „bliźniaka genetycznego” dla osoby potrzebującej przeszczepu jest bardzo trudne.

- Nasi Pacjenci, często porównują to do szukania igły w stogu siana. Prawdopodobieństwo znalezienia zgodnego dawcy dla pacjenta to jak 1 do 20 000. Gdy pacjent ma rzadki genotyp to nawet 1 do kilku milionów. Dlatego ważne jest, aby ta baza osób chcących pomagać ratować życia chorym na nowotwory układu krwiotwórczego była jak największa. Cieszymy się, że możemy wspólnie z Fundacją 4F Pomaga edukować i budować świadomość na temat idei dawstwa szpiku. Ważne, by decyzja o zostaniu dawcą była świadoma, a sama rejestracja jest bardzo prosta i naprawdę może uratować komuś życie - dobrze o tym wiemy bo już ponad dziewięć i pół tysiąca szans na życie ofiarowali dawcy z Fundacji DKMS Magdalena Przysłupska, Rzeczniczka Prasowa Fundacji DKMS.

Zarejestrować się w bazie dawców można w każdej chwili, ale nie warto z tym zwlekać. Wystarczy wejść na stronę wirtualnej rejestracji i zamówić do domu pakiet zawierający krótki formularz oraz pałeczki do pobrania wymazu z wewnętrznej części policzka, a następnie odesłać zawartość pakietu do Fundacji DKMS.

Przebieg akcji „Zanotuj asystę” można śledzić na bieżąco na kanałach Fundacji 4F Pomaga na Facebook’u oraz Instagramie, a szczegółowe informacje i odpowiedzi na najczęściej zadawane pytanie odnośnie rejestracji w bazie dawców szpiku dostępne są na stronie dkms.pl.