Fundacja 4F Pomaga zbudowała kolejne boisko dla dzieci

1 września Fundacja 4F Pomaga otworzyła drugie boisko w ramach programu „W zasięgu sportu”. Boisko wielofunkcyjne powstało w Publicznej Szkole Podstawowej z OP im. Bł. Jana Pawła II w Kuniowie. Otwarcie obiektu odbyło się podczas rozpoczęcia roku szkolnego. W wydarzeniu udział wzięli zawodnicy Polskiego Związku Lekkiej Atletyki: Dawid Tomala, Paulina Wal i Aleks Stokłosa.

Kuniów to niewielka miejscowość położona w województwie opolskim, niedaleko Kluczborka. Szkoła mieści się w pięknym ceglanym budynku. Jednak placówce brakowało dotąd nowoczesnego boiska, na którym uczniowie mogliby rozwijać swoje sportowe pasje. Pomimo braku infrastruktury sportowej kadra nauczycielska organizowała szereg aktywności sportowych i ogólnorozwojowych dla swoich uczniów.

- Dwadzieścia pięć lat temu rodzice uczniów oraz strażacy z OSP w Kuniowie w czynie społecznym wykonali przy szkole boisko asfaltowe, ale po wielu latach użytkowania stało się ono niebezpieczne, gdyż miało nierówną, zniszczoną nawierzchnię. Przestaliśmy z niego korzystać i od dłuższego czasu staraliśmy się o pozyskanie funduszy na budowę nowego - mówi Barbara Hyży, dyrektor Publicznej Szkoły Podstawowej z OP im. Bł. Jana Pawła II w Kuniowie.

Aby dać swoim uczniom więcej możliwości, szkoła zgłosiła się i wygrała II edycję programu „W zasięgu sportu” Fundacji 4F Pomaga. Celem projektu jest tworzenie nowoczesnych boisk szkolnych. Prace remontowe rozpoczęły się już w trakcie wakacji. Nowe boisko wielofunkcyjne było dla dzieci niespodzianką.

- Wygranie II edycji programu jest dla nas spełnieniem marzeń i ukoronowaniem naszych starań. Jesteśmy dumni z posiadania nowoczesnego boiska wielofunkcyjnego, które wykorzystamy do naszych innowacyjnych działań wpływających na podniesienie sprawności psychicznej i fizycznej naszych uczniów  dodaje Barbara Hyży.

Wspólna lekcja wychowania fizycznego

W otwarciu boiska udział wzięli uczniowie, nauczyciele, przedstawiciele Gminy i Miasta Kluczbork, Fundacja 4F Pomaga oraz goście specjalni - zawodnicy Polskiego Związku Lekkiej Atletyki: Dawid Tomala, Paulina Wal i Aleks Stokłosa. Po uroczystym przecięciu wstęgi, goście strzelili symboliczne gole do nowej bramki. Sportowcy przeprowadzili pierwszą rozgrzewkę i lekcję wychowania fizycznego w nowym roku szkolnym. Dzieci mogły spróbować swoich sił m.in. w skoku w dal z miejsca, biegu po kopercie i rzutach do kosza.

Jak wygląda nowe boisko?

Boisko ma 655 m kw. Umożliwia grę w koszykówkę, siatkówkę, piłkę ręczną, piłkę nożną oraz tenisa. Posiada nowoczesną nawierzchnię polipropylenową, która nie tylko świetnie amortyzuje, ale także może zostać poddana recyklingowi. Powierzchnia jest łatwa w utrzymaniu, a także w pełni przystosowana dla osób z niepełnosprawnościami.

- Zakończyła się II edycja programu "W zasięgu sportu", na pewno nie ostatnia. Naszą misją jest wspieranie placówek, docieranie do małych miejscowości, po to, żeby dać szansę wszystkim. Sport to nie tylko źródło radości, ale także niezwykle ważny element prawidłowego rozwoju najmłodszych. Żeby uprawiać go w sposób przyjemny i bezpieczny, potrzebna jest odpowiednia infrastruktura, na którą nie każda szkoła może sobie pozwolić. Już dziś zachęcamy szkoły z całej Polski do wzięcia udziału w przyszłorocznej edycji - mówi Aleksandra Chalimoniuk, PR Director OTCF.

Wykonawcą boiska jest Sport Grupa sp. z o.o., istniejąca od 1983 r. polska firma specjalizująca się w budowie wielofunkcyjnych boisk oraz produkcji nawierzchni i sprzętu sportowego. Sport Grupa jako jedyna polska firma posiada certyfikat międzynarodowej federacji koszykówki FIBA, a produkowany przez nią sprzęt sportowy jest certyfikowany przez Instytut Sportu.

Bieżące działania Fundacji można śledzić na4fpomaga.org oraz na profilu Fundacji 4F Pomaga na Instagramie i Facebooku.